Tekniken som bygger broar

28 oktober 2024   Användningsområdena för 3D-skanning är många och mycket användbart vid gamla byggnader som ska renoveras. Där det ofta inte finns ritningar på byggnaderna och sällan rätta vinklar. Bild: Leica Citadell, Leica systems 

 – Att fånga verkligheten, Reality Capture, så beskriver Fredrik Bergner, försäljningsansvarig på Leica Geosystems, förenklat 3D-scanning. Tekniken gör det möjligt att på ett effektivt sätt skapa digitala 3D-modeller av omgivningen där data omvandlas till användbar information, exempelvis vid renovering, ombyggnation eller nybyggnation. På bara några sekunder mäts avstånd, vinklar och miljontals datapunkter som dokumenterar och kartlägger aktuell plats eller miljö.

Fredrik Berger, Leica Geosystems

Programvarorna i dag innehåller mycket konstruktion och design och man rör sig mellan den fysiska och den digitala världen. Jämfört med de klassiska pappersritningarna i 2D, som snabbt blir inaktuella, rör sig Reality Capture mellan den fysiska och den digitala världen. Under åren har det hänt en hel del i fastigheten och installationer kanske inte alls finns, eller finns där de inte borde finnas. Vid en planerad renovering går det enkelt att ta fram den inskannade fastigheten och se exakt var rör och installationer är dragna och få exakta mått över rum. Då kan projektets inblandade parter få ta del av en digital kopia av den fysiska platsen utan att ens besöka själva fastigheten. Alla kan göra sitt arbete från sina respektive kontor, utan restid och utan att störa eventuella befintliga hyresgäster. Om det är ett stort komplext bygge kan man också löpande jämföra arbetet med 3D-modellen för att i tidiga skeden upptäcka eventuella avvikelser – exempelvis om ett rör inte matchar med den digitala modellen utan har satts på fel plats. Genom att åtgärda differenser mellan verkligheten och den digitala versionen så kan man förhindra kostsamma fördröjningar och omarbeten.

Den digitala verkligheten
– Vi har ett exempel med en arkitektkund som tidigare använde måttband och nu arbetar med laser och 3D-skanning. De använder tekniken vid renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader. De skannar allt och alla vet att de har all information som behövs samlad på ett och samma ställe. Att arbeta på detta sätt sparar både resor och tid och dessutom ger det ett mer tillförlitligt underlag. Ett annat exempel kan vara ett äldre hus där det inte finns en enda rät vinkel och inget golv som är helt plant. Det blir då inte lätt att manuellt ta fram underlag. Laserskanning däremot hanterar både svåråtkomliga miljöer, vinklar och vrår. Man undviker felbyggen och felplacerade objekt som kostar både i ledtid och pengar. Om arkitektkontoren skannar av fastigheten rätt från början, behöver de i princip inte ens lämna sitt kontor.

– Tekniken har funnits länge men också varit ämnad åt specialister som använt komplexa system och utrustningen har då också varit ganska dyr. De senaste skannrarna är mindre och lättare att använda, säger Fredrik Bergner. Man behöver inte längre vara så tekniskt bevandrad för att kunna använda teknologin.

Framtida användningsområden
Sverige står inför stora ROT-projekt. Det handlar då många gånger om stammar i fastigheterna samt ventilationen som ska bytas ut. Då underlättar det att arbeta i 3D.
– Användningsområden är flera och i Italien har man börjat 3D-skanna flera historiska byggnader för att säkerställa att byggnaderna kan restaureras till ett originalskick om olyckan skulle vara framme. Även i Skandinavien ser vi nu en ökad användning av 3D-scanning i samband med att man renoverar gamla byggnader där man vill återskapa dess ursprung. Ett annat område är fastigheter som ska omvandlas, från kontor till bostäder eller förskolor som i framtiden kan behöva ombildas med anledning av minskade barnkullar. Även återbruk av material kan dimensioneras via 3D-skanning. Det är en teknik som både underlättar och är träffsäker och allt fler användningsområden tillkommer, säger Fredrik Bergner.

Marie Louise Aaröe
Frilansjournalist