Rätt betong på rätt plats – betongens roll i en klimatneutral byggsektor

Betongens klimatpåverkan är en utmaning, men rätt materialval gör stor skillnad. Genom att använda klimatförbättrad betong och optimera hållfasthetsklasser kan byggsektorn minska utsläppen och materialförbrukningen – utan att kompromissa med säkerheten. Hur kan vi systematiskt arbeta för att få rätt betong på rätt plats?

Betong är det mest använda byggmaterialet, men dess betydande koldioxidavtryck gör det nödvändigt att tänka om. För att uppnå nettonollutsläpp i byggsektorn måste byggbranschen i mycket större utsträckning använda klimatförbättrad betong med alternativa bindemedel, såsom slagg, flygaska och kalkstensfiller. Dessa lösningar kan minska koldioxidutsläppen med upp till 50 % utan att kompromissa med bärighet och livslängd.

Samtidigt börjar Boverkets nya byggregler att gälla från 1 juli i år, dessa ska bland annat möjliggöra mer hållbara materialval. Genom att anpassa betongen efter projektets specifika förutsättningar kan byggsektorn inte bara minska klimatpåverkan utan även optimera materialförbrukning och kostnader. Med rätt val av betong kan vi bygga både hållbart och kostnadseffektivt – utan att ge avkall på säkerheten.

Hur kan byggbranschen ta nästa steg mot klimatneutralitet?
Byggbranschen har blivit bättre på att använda klimatförbättrad betong, mycket tack vare Svensk Betongs vägledning. Dock används fortfarande högre hållfasthetsklasser än vad som är nödvändigt. Branschen behöver bli bättre på att använda rätt betong på rätt plats, det vill säga att välja den hållfasthet och beständighet som faktiskt krävs för byggdelen i dess specifika miljö.

I husprojekt styrs ofta betongvalen av byggskedets metoder, vilket resulterar i att högre hållfasthet används och därmed ökad cementanvändning. Detta ökar klimatpåverkan, även om betongen är klimatförbättrad.

På samma sätt som vi har arbetat med klimatförbättrad betong behöver vi även utveckla arbetet med hållfasthetsklasser. Det behövs en systematik och tydlighet som underlättar för leverantörer, konstruktörer, entreprenörer och byggherrar att välja rätt betong på rätt plats.

Pågående initiativ för att optimera betonganvändning
Det finns flera initiativ som syftar till att optimera betonganvändningen ur ett klimatperspektiv:

  • Betcrete 3.0-projektet: Inom Betcrete 3.0-projektet har klimatpåverkan från olika byggnader med betongstomme jämförts. Studien baseras på ett urval av byggnader från referensvärdesrapporten (Malmqvist et al., 2023), med syftet att tydliggöra de klimatmässiga fördelarna med att använda klimatförbättrad betong.
  • Projektet ”Rätt betong på rätt plats”:  Ett annat initiativ, sprunget ur Betcrete 3.0, är SBUF-projektet ”Rätt betong på rätt plats”. Det syftar till att definiera vad detta begrepp innebär, genom en systematisk indelning av byggdelar och en koppling till tekniska krav på betongen. Genom att förstå och systematiskt hantera hållfasthetsklasser kan branschen minimera onödig cementanvändning och maximera klimatvinsterna.

Praktisk erfarenhet i ett bostadsprojekt
Pålsjö Äng är ett bostadsprojekt som NCC färdigställde 2023 som uppförts med en platsgjuten, optimerad betongkonstruktion där stor vikt lades vid att använda rätt typ av betong för varje byggdel. Från projektets början möjliggjorde beställaren Helsingborgshem ett innovativt arbetssätt och en mer flexibel tidsplan, vilket var viktigt för att kunna arbeta innovativt. I nästan alla delar valdes klimatförbättrad betong med i genomsnitt cirka 40 procent lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong.

Artikeln är avkortad, läs hela texten som pdf här:

Katarina Malaga
Prof. dr., Vice president,
Chef Strategisk forskning
och affärsutveckling för
Hållbart byggande, RISE
Nadia Al-Ayish
Tekn. Lic., Specialist inom betong och klimat, NCC Sverige AB
Nilla Olsson
Tekn. Dr., Research & Innovation,
NCC Sverige AB.