2 december 2024 I takt med ökat välstånd och teknisk utveckling har också innemiljön i våra byggnader fått ökat fokus. Frågor kring innemiljön utgör också en allt större del vid projektering av nya byggnader och vid renovering av äldre byggnader. Kraven på god akustik, ljusinsläpp, korrekt belysning och en god luftkvalitet har idag strikta gränsvärden och är något byggherren och i förvaltningsskedet, hyresvärden behöver ta stor hänsyn till. I takt med att mätbarheten för gränsvärden ökar sätts också nya och tuffare regler och krav.
En fastighet som för ett sekel sedan i princip bara hade den enkla uppgiften att hålla regn ute och bjuda ett drägligt torrt och varmt klimat inomhus har idag helt andra krav. Inte minst av hållbarhetsskäl bör vi behålla, vårda och använda vårt äldre fastighetsbestånd. Att applicera och följa en ny lagstiftning i dessa fastigheter är inte bara komplext utan också enormt krävande och dyrt. Produktionen av nya kontorsfastigheter och offentliga byggnader projekteras idag med en ökad mängd av plåt och glasfasader. Det medför en ökad temperaturväxling och obalans i byggnaden mellan väderomställningar över året vilket gör det komplext att uppnå en bra och godkänd inomhusmiljö.
Sverige är ett avlångt land och spänner från varm tempererat klimat i söder till polarklimat i norr, en temperaturvariation mellan -30 grader och +30 grader är inte ovanligt. Årstider med övervägande ljus och årstider med nästan komplett mörker avlöser varandra vilket ger en stor variation för behov av ljus, värme och kyla samt ventilation.
Med ovan skrivna förutsättningar, komplexa byggnader, äldre byggnader, en av världens hårdaste lagstiftningar i kombination med placering på jordklotet kan man inte kalla det annat än en stor utmaning att lösa detta. Utmaningarna ökar behovet av smarta styrsystem som också ska skötas kylaöver tid vilket ger stora kostnader vid byggnation och löpande underhåll.
Kan det vara så att vi, med tanke på vårt lokala klimat, idag ställer för höga krav på inomhusmiljön? Är det smart att bygga med plåt och glas trots att vi vet att kylning då blir ett stort problem på sommaren, eller borde vi gå tillbaka och bygga mer med stenkonstruktioner och skära ner antalet kvadratmeter fönster? Kan vi tänka oss att ta en extra tröja och tofflor med till kontoret på vintern och en lättare klädsel till kontoret på sommaren? Om inte så ställer vi väldigt höga krav och förväntningar på vårt fastighetsbestånd i framtiden.
Oskar Thörn
Ledamot av förbundsstyrelsen SBR