En mångfald av certifieringssystem för hållbara byggnader behövs

Allt fler byggnader miljöcertifieras i dag. Från en handfull byggnader 2010 har utvecklingen exploderat. Nu finns det över 900 byggnader i Sverige som är certifierade i något av de fyra system som vi på Sweden Green Building Council hanterar. (GreenBuilding, Miljöbyggnad, LEED och BREEAM) Inkluderas även andra system på marknaden finns över 1000. Läs hela artikeln här som pdf.

Fler och fler fastighetsägare inser fördelarna med att miljöcertifiera sina byggnader. Man vill försäkra sig om att energiförbrukningen är låg, att innemiljön är sund för de som ska vistas i huset och att farliga kemikalier inte finns i byggmaterialet.

En miljöcertifiering innebär ett kvitto på att man byggt så bra som det var tänkt. Oberoende experter kontrollerar beräkningar på exempelvis energiförbrukning och innemiljö, så att vi kan gå i god för att byggnaden uppfyller våra ställda krav.

Vissa menar att antalet system är ett problem. Deras argument är att fler system gör det svåröverskådligt för både fastighetsägare och hyresgäster. Det blir mycket regler att förhålla sig till för projektörer och byggare. Det kan vara lockande att tro att det vore enklare med ett enda alternativ för en fastighetsägare som vill ta stort ansvar för miljön och vår framtid.

Sweden Green Building Council anser istället att flera olika certifieringssystem behövs för att alla byggnader ska kunna certifieras och bli mer hållbara. Certifieringssystemen fyller olika funktioner och kompletterar varandra.

Genom att erbjuda system på olika nivåer, som kan användas för så gott som varje byggnad i Sverige, kan vi certifiera fler byggnader. Det blir en ren miljövinst för samhället. Det finns mindre komplexa system, som bara tittar på energiförbrukning. Det passar dem som kanske är nya på området eller för de som har en mindre budget men ändå vill ta ett miljöansvar. Men även den som börjar försiktigt blir förr eller senare expert och kanske väljer att gå vidare till ett mer komplext system.

Bilden föreställer huset Silon i Nyköping, som är certifierat enligt systemet Miljöbyggnad. Fotograf: Thomas Anderberg

Att enbart erbjuda ett av de mer grundläggande systemen, och därmed slå undan möjligheten för mer ambitiösa fastighetsägare, ser vi inte heller som ett alternativ. De som är bäst ska kunna visa det, så att branschen kan utvecklas. Vår idé är att det precis som i fotboll måste finnas både bredd och höjd. Om det inte finns en inspirerande ungdomsverksamhet, med plats där man kan lära och utveckla sig, så kommer det inte heller att utveckla sig någon elit. Inget landslag.

I Norge har man valt en annan taktik. Där har vår systerorganisation valt att endast certifiera byggnader utifrån ett system som har höga ambitionsnivåer. Där har man hittills certifierat lite drygt 100 byggnader. Majoriteten av dessa hus är kontorsbyggnader. I Sverige har vi istället ett väldigt stort spektrum av certifierade byggnader. Alltifrån små förskolor på några hundra kvadrat upp till Tele 2 Arena i Stockholm på flera tusen. Vi har bostäder, kontor, vårdbyggnader, verkstäder, brandstationer och mycket annat. Detta skulle varit svårt att uppnå med ett enda system.

Ett stort intresse och många valmöjligheter ger en bättre byggd miljö. Så många som möjligt ska ha möjlighet att välja att bo och arbeta i riktigt bra hus. Många certifierade hus i olika system ger större miljövinster än ett fåtal i ett enda system. Ett enda system riskerar att bli antingen för urholkat och utslätat, eller för avancerat och svåruppnått.

Som en ideell branschorganisation vill vi leda arbetet med att uppnå en hållbar byggd miljö. Om det behövs många system för att nå dit, anser vi att vinsten för samhället är värd det. För att underlätta arbetet utbildar vi branschen, tillhandahåller nätverk och guidar genom den snåriga skogen. Att lära sig vilket system som passar bäst i vissa lägen är väl investerad tid för framtiden.

Utvecklingen pekar på att det kommer att bli ännu fler certifieringssystem i framtiden. Vi tittar på system för hela stadsdelar, där man tar ett ännu större grepp kring den byggda miljön. Vi bevakar också utvecklingen inom system som är ännu mer ambitiösa än de vi har idag. I USA finns exempelvis systemet Living Building Challenge, där huset ses som en blomma som ska ha närapå noll miljöpåverkan.

Det är ju dit vi ska – den hållbara framtiden. Vi i Sweden Green Building Council kommer aldrig sätta oss tillrätta och vara nöjda när vi nått ett visst antal certifierade byggnader. Alla byggnader måste vara miljövänliga, något annat kan vi inte sträva efter. Vi har bara ett jordklot. Vi är skyldiga våra barn och barnbarn att förvalta det väl. Att tillhandahålla flera certifieringssystem som passar olika typer av byggnader är vårt redskap för att nå dit.

Vi brukar säga att vi räddar världen tillsammans, byggnad för byggnad. Då måste alla kunna vara med.

Läs hela artikeln här som pdf.

 

debatt_certifieringssystem_2Evelina Strandfeldt,
Chef påverkan och events
Sweden Green Building Council
Foto: Jashar Ghavampour

 

Bli den första att kommentera "En mångfald av certifieringssystem för hållbara byggnader behövs"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.