Vi har lösningen på ungdomsarbetslösheten!
Juni 2, 2014 Bristen på byggnadsplåtslagare är oroväckande anser Entreprenörföretagen, ägda av Plåtslageriernas riksförbund (PLR). De driver olika projekt som ska vända den negativa utvecklingen och vill se att politikerna ger alla ungdomar som vill satsa på ett yrke som plåtslagare bättre utbildningsmöjligheter.
Den 14 september är det dags att bestämma vilka politiker som ska få driva landet vidare i fyra år framåt. Vi vill se en regering som vågar ta de beslut som krävs för att få fart på bostadsbyggandet och som löser problemet med ungdomsarbetslösheten och med bristen på kvalificerad arbetskraft i byggbranschen. Det är med andra ord inga enkla uppgifter som väntar regeringen i höst, men faktum är att vi har lösningarna på åtminstone en del av dessa samhällsproblem. För om vi kan få hjälp med att förbättra och att utöka antalet utbildningsplatser för byggnadsplåtslagare, så kan vi nämligen lova er att detta dels kommer att sänka arbetslöshetssiffrorna och dels kommer att få bättre fart på byggandet – och därmed på landets ekonomi.
I dag är det många plåtslagare som går i pension samtidigt som utbildningar läggs ner och behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är därför mycket stort. Många plåtslagerier har svårt att hinna med alla arbetsuppgifter, eftersom de är underbemannade. Svårigheterna att rekrytera medarbetare får också konsekvenser på företagens möjligheter att möta kundernas efterfrågan.
Plåtslagaryrket finns på plats fem på Arbetsförmedlingens lista över svenska bristyrken 2014, med ett behov av minst 1 500 nya plåtslagare de närmaste åren. Men i år utbildas det endast 159 plåtslagare i landet, så vi behöver betydligt fler än så för att lösa generationsväxlingen.
Bristen på plåtslagare speglades också i Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2014. Där toppar PLR listan över förbund genom att hela 77 procent av förbundets medlemsföretag svarade att man har svårt att rekrytera medarbetare.
Samtidigt går landets ungdomar ut i en tuff arbetsmarknad. Bara i Stockholms län ligger ungdomsarbetslösheten på drygt 16 procent, vilket innebär att drygt 16 000 ungdomar mellan 18 och 24 år går utan jobb i huvudstaden. I hela landet är mer än 100 000 ungdomar arbetslösa.
Men trots den stora efterfrågan på utbildade byggnadsplåtslagare är det i dag för få ungdomar som väljer att bli byggnadsplåtslagare.
En bidragande orsak till det är att flera plåtslagarutbildningar nedläggningshotade eller till och med har lagts ner, vilket har bidragit till att det inte finns rikstäckande utbildningsmöjligheter. Så för några år sedan, när intresset för yrket dalade som värst, bestämde sig plåtslagarbranschen för att agera. Vi insåg att vi måste få fler ungdomar att söka till utbildningarna och som ett första led i det arbetet vädjade vi till landets politiker: Låt inte fler skolor lägga ner sina plåtslageriutbildningar!
En annan del i denna satsning är att höja yrkets status genom att gå ut med information om vad en plåtslagare gör och med att berätta att plåtslagaryrket är något som passar både killar och tjejer. Eftersom det är ett omväxlande, fritt och utvecklande arbete med hög medellön.
År 2012 startades därför rekryteringsprojektet Strålande utsikter, där vi jobbar aktivt med både marknadsföring mot skolelever och med stöd till lärare med en rad olika aktiviteter. Projektet drivs av PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd, som ägs av Byggnads och PLR, och syftet är att få fler unga att vilja bli plåtslagare Det har till exempel genomförts en skolturné där tio skolor i tio kommuner i Sverige och mer än 200 högstadieelever fick prova på plåtslageri tillsammans med lokala företagare. Det har även tagits fram ett utbildningsmaterial i plåtslageri, till trä- och metallslöjdslärare för högstadiet. Och arbetet har gett synbart resultatet. Inte minst i form av ett ökat intresse för plåtslageriutbildningarna i de skolor som har besökts.
Flera av våra medlemsföretag har också gjort egna, lokala satsningar på att skapa lokala utbildningsmöjligheter för till exempel arbetslösa ungdomar och för nysvenskar.
Entreprenörföretagens medlemsföretag är redo att vända den här utvecklingen. Men vi kan inte göra det själva. Nu förväntar vi oss att Sveriges politiker och skolor också tar ett ansvar för situationen och i stället för att lägga ner utbildningarna ser till att fler får information om att här finns det jobb att få. Gör vi ingenting nu, så sviker vi inte bara de ungdomar som hamnar vid sidan om arbetsmarknaden helt i onödan, utan vi riskerar också att ett tusenårigt yrkeskunnande går förlorat i Sverige.
AV: Thomas Dahlberg, vd Entreprenörföretagen samt förbundsdirektör Plåtslageriernas riksförbund
Jörgen Rasmusson, ordförande Plåtslageriernas riksförbund och vd Lödde Plåt AB
Bli den första att kommentera "Akut brist på plåtslagare"