3 december 2024 EU har antagit två direktiv för att säkerställa företags ansvarstagande inom hållbarhet: Corporate Sustainability Reporting Directive 2022/2464 (CSRD) och Corporate Sustainability Due Diligence Directive 2024/1760 (CSDDD). CSRD, antaget den 14 december 2022, fokuserar på att ändra regler kring företagens hållbarhetsrapportering, medan CSDDD, antaget den 13 juni 2024, handlar om tillbörlig aktsamhet inom hållbarhet. Direktiven syftar till att öka företagens transparens och hållbarhetsåtaganden, vilket stödjer EUs mål om en grönare och rättvisare ekonomi.
CSRD
Tidigare regler för hållbarhetsrapportering fanns i årsredovisningslagen och i EU-direktivet om icke-finansiell rapportering. CSRD ersätter det tidigare direktivet och utvidgar rapporteringskraven betydligt. Tidigare omfattades endast stora företag av allmänt intresse, men nu inkluderas även små och medelstora börsnoterade företag. Detta innebär en ökning av antalet företag som omfattas från ca 11 700 till 50 000. CSRD kräver att rapporteringen täcker ett brett spektrum av ESG-områden (miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning) enligt European Sustainability Reporting Standards. Dessa standarder omfattar hela värdekedjan och inkluderar tolv standarder: två generella, fem miljö, fyra sociala och en för ansvarsfullt företagande. Rapporteringen syftar till att ge investerare och intressenter en mer omfattande bild av företagens hållbarhetsarbete. Hållbarhetsrapporten ska ingå i årsredovisningens förvaltningsberättelse som ett särskilt avsnitt, vilket ersätter möjligheten att lämna den som en separat rapport.
En viktig förändring är att hållbarhetsrapporter nu måste granskas av en revisor eller annan tredje part, vilket är avgörande för att säkerställa att informationen är korrekt och tillförlitlig och bygga förtroende hos investerare och allmänheten.
CSRD:s införande sker gradvis baserat på företagens storlek. Direktivet trädde i kraft den 5 januari 2023, och standarderna antogs i juli 2023. I Sverige började lagändringarna träda i kraft den 1 juli 2024. De första som rapporterar enligt CSRD i Sverige är företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda, som ska börja rapportera från räkenskapsåret 2024. Därefter följer stora företag från 2025, börsnoterade små och medelstora företag från 2026, och sist icke-EU företag med betydande verksamhet i EU från 2028.
CSDDD
CSDDD introducerar en fördjupad dimension av företags ansvar genom att fokusera på deras leveranskedjor och affärsrelationer. Direktivet betonar vikten av att företag utövar tillbörlig aktsamhet för att identifiera och hantera negativa effekter på mänskliga rättigheter och miljön vilka kan uppstå i deras verksamhet. Ett centralt krav är att företag genomför omfattande due diligence-processer. Processerna innebär att företagen måste identifiera, bedöma och åtgärda potentiella och faktiska negativa effekter i hela deras värdekedja. Företag förväntas även integrera dessa processer i sina policyer och förvaltningssystem samt rapportera om sina insatser och resultat.
CSDDD riktar sig främst till stora företag inom EU men påverkar även företag utanför EU med betydande verksamhet inom unionen. Det gäller företag med fler än 1000 anställda och en global nettoomsättning över 450 miljoner euro, samt företag som genererar stora intäkter från franchise- eller licensavtal. Genom detta strategiska drag vill EU säkerställa att dess hållbarhetsstandarder har en global räckvidd och påverkan.
Direktivet inför ansvarsskyldighet för företag som inte lever upp till kraven, med sanktioner och ersättningskrav vid brister i due diligence-processerna. EU vill på detta sätt säkerställa att företag tar sitt ansvar och minimerar negativ påverkan. Oberoende tillsynsmyndigheter i varje medlemsstat ska utreda, inspektera och besluta om sanktioner, som kan inkludera böter baserade på global nettoomsättning och offentliga uttalanden om överträdelser.
CSDDD trädde i kraft den 25 juli 2024, och Sverige ska införa direktivet i sin nationella lagstiftning och rapportera till kommissionen senast den 26 juli 2026. Från och med ett år därefter börjar reglerna gälla för den första gruppen företag, med en gradvis infasning liknande CSRD. Fullständig tillämpning förväntas den 26 juli 2029. Detta ger företag tid att anpassa sig och säkerställa att de uppfyller de nya kraven.
Konsekvenserna p.g.a. CSRD och CSDDD
Det återstår att se hur de nya direktiven specifikt kommer att påverka svenska företag. Det står dock klart att direktiven kräver att företag i högre grad integrerar hållbarhet i sin verksamhet. Ett praktiskt sätt att hantera detta är genom att skapa ansvarsfulla värdekedjor i avtal med underleverantörer. Små och medelstora företag bör dock sikta på en pragmatisk ambitionsnivå för att undvika att fastna i byråkratiska rutiner. För investerare innebär direktiven mer tillförlitlig information, vilket underlättar beslutsfattande, och konsumenter får bättre insyn i företagens hållbarhetsinsatser. Direktiven stöder EU:s ambition att leda övergången till en hållbar ekonomi och främjar en miljö där hållbarhet är central, vilket bidrar till en rättvis och ansvarstagande ekonomisk tillväxt.
Advokat/Partner
Biträdande jurist
Biträdande jurist