Återvinning av plast- och PVC golv

10 januari 2025   Återvinning av olika produkter blir alltmer angeläget och system för att underlätta en självklar återvinning utvecklas successivt. Sedan många år finns det möjligheter att återvinna PVC-produkter som golv rör och kablar. Golvbranschen startade ett system för återvinning av installationsspill från plastmattor redan 1990. Hur har det fungerat och vilka ytterligare steg tas av branschen för att nå klimatmålen?

Vid installation av plastgolv kan det ibland uppstå stort spill i form av tillskurna kanter och restbitar. Genom GBR Golvåtervinning kan installationspillet tas tillvara på ett miljövänligt sätt. 2018 samlades det in över 450 ton installationsspill, varav ca 400 ton är Tarkett-produkter. 75 % av detta går tillbaka som råvara till nya Tarkettgolv, vilket motsvarar 100 000 kvadratmeter golv.  Varje kilo återvunnen plast sparar 2 kilo koldioxid.

Gott samarbete
– Man räknar med upp till 10 % spill vid varje golvläggningsprojekt, berättar Jenny Adnerfall, teknisk chef på Golvbranschen.

Jenny Adnerfall är teknisk chef på Golvbranschen och arbetar aktivt med återvinning av golvmaterial av olika plastmaterial. Bild: Golvbranschen

Vårt återvinningssystem ”GBR Golvåtervinning” har vi haft länge nu och det har genom åren fungerat mycket bra. Det är ett fint samarbete mellan golvmaterialleverantörerna och golventreprenörerna. Bägge parter är med och engagerade i systemet. Det är GBR som administrerar systemet. Vi arbetar bara nationellt och med de som levererar och installerar på den svenska marknaden. Det är i dag många som är delaktiga; 170 installatörer och nio plastgolvsleverantörer.

Spillet skickas till Ronneby för sortering och därefter får leverantörerna tillbaka sitt spill för att kunna använda det igen i sina golv. En stor fördel är att spillet består av nytt och rent material och leverantörerna vet precis vad det innehåller.

– Systemet underlättar för golvläggarna genom att kunna ringa för beställning av återvinningskärl och upphämtning av samlat spill. Under 2000-talet, har vi tagit fram en auktorisation för både kvalitet och hållbarhetsfrågor, där plaståtervinningen är ett av kraven för att bli auktoriserad, berättar Jenny Adnerfall. Auktorisationens krav ser olika ut beroende på om man är installatör eller leverantör.

Golventreprenörerna arbetar aktivt med kvalitet, miljö och hållbarhet genom konkreta mål och fortbildning. Leverantörerna ställer också upp konkreta miljömål samt har fokus på riskanalys i alla delar av varans produktion. Detta för att säkerställa att man inte äventyrar mänskliga rättigheter i något led och särskilt kontrolleras aspekter inom Internationella arbetsorganisationen, ILOs kärnkonventioner. Att auktoriserade golvföretag uppfyller kraven granskas återkommande av en oberoende extern revisor.

Framtida krav
Många nya krav inom hållbarhetsområdet kommer från EU och efterfrågan på produkter som innehåller återvunnet material ökar. Dagens samhälle är uppbyggt utifrån linjära processer och målsättningen är att få ett mer cirkulärt flöde.

– Vi försöker arbeta med detta och underlätta för företag att få till det som en självklarhet i deras system. I vissa byggprojekt har det skrivits avtal om avfall där deras syn kolliderar med vårt återvinningssystem. Det är många aktörer som ska samarbeta och vi önskar en mer öppen dialog inom hela byggbranschen, säger Jenny Adnerfall. Det handlar till slut om materialhushållning då vi i dag använder för mycket av jordens resurser.

– Vi har ett välfungerande och lättillgängligt system för plaståtervinning och önskar att fler kände till det. Systemet kostar inget för beställaren, men det är viktigt att ha med redan i upphandlingsprocessen. Om fler efterfrågar återvinningen kan vi också få upp volymerna och vi vill att så mycket som möjligt av allt spillmaterial kommer tillbaka till oss. Vi ser också gärna att golvmaterial generellt kommer in i ett mer cirkulärt flöde. Då gäller det att kommunicera brett med varandra inom byggbranschen och att hitta rätt affärslösningar, säger Jenny Adnerfall.

Angelägen återvinning av golvmaterial
Golvbranschen har i Sverige samlat in installationsspill från plastgolv i över 20 år genom det branschgemensamma insamlingssystemet GBR Golvåtervinning. Tarkett står här för logistiken och sorteringen av inkommande spill. Alla tillverkare anslutna till GBR är välkomna att använda systemet. Vid all läggning av plastgolv blir det ungefär 10 % installationsspill. Och under bara år 2023 samlade branschen in drygt 400 ton installationsspill.

– Utöver branschsystemet har Tarkett även ett eget program som kallas ReStart. Systemet finns tillgängligt i hela Norden samt ett 20-tal andra länder i Europa. Genom ReStart samlas spill in från Tarketts plastgolv, linoleumgolv samt äldre utrivna golv av plast, linoleum och textil beroende på typ av golv och ålder, berättar Nils Säving, nordisk hållbarhetsspecialist på Tarkett AB.

Professionell återvinning
ReStart är en tjänst som är gratis för användaren och erbjuder lastbärare där materialet samlas in för återvinning.

Nils Säving är Nordisk hållbarhetsspecialist på Tarkett AB och menar att genom att återvinna golv med Tarketts system bidrar det mycket till att förbättra miljön. Samtidigt som det också har ekonomiska fördelar. Bild: Tarkett

När lastbäraren är full beställer man transport till Tarketts återvinningsanläggning i Ronneby. Eftersom tjänsten är gratis behöver man inte betala för förbränning eller deponi. Det ger både en viktig miljövinst och en ekonomisk vinst. I Ronneby sker därefter en manuell hantering och sortering av materialet. Det är viktigt att inte stoppa ner skräp eller farliga föremål, till exempel knivblad från mattknivar eftersom materialet sorteras för hand och skräp inte ska transporteras längre än nödvändigt.

Gamla homogena plastgolv återvinns i Ronneby genom att först tvättas så att lim och spackel tas bort. Därefter granuleras golvet till råvara som används i nya plastgolv. Linoleumgolv skickas till Italien där juteväven med lim och spackel skiljs av från resterande matarial. Golvet kan därefter processas och stoppas in i nya linoleumgolv. Textilgolven skickas till Nederländerna där garnet och baksidan separeras som sedan återvinns till nytt garn och om det är Tarketts Ecobase baksida, till ny baksida.

För miljö och hälsa
– Produkterna som i dag tas fram ska vara bra både för miljön och människors hälsa. På Tarkett är det viktigt att det återvunna material som vi använder i nya golv inte innehåller oönskade kemikalier. Därför vill vi alltid bekräfta att det utrivna golvet kan användas som råvara i nya golv innan det skickas till oss. Ibland räcker en bild och ibland behöver vi göra kemiska tester.

Att återvinna golv gör mycket för miljön. För varje kvadratmeter som återvinns minskar utsläppen med ca 5-10 kg CO2. Under våren 2024 så lanserads produkten iQ Loop som består av 65 % insamlat plastgolvsmaterial. Resultatet av detta blir en produkt med hälften så mycket klimatpåverkan som de vanliga iQ-golv. Det visar värdet av att samla in material för återvinning.

– 2023 samlade Sverige in nästan 600 ton golvmaterial för återvinning hos oss och för varje år har mängden ökat. Vi vet att det finns en mycket större potential där ute, speciellt av gamla golv, och vi skulle vilja att fler använder vårt system och bidrar till en lägre klimatpåverkan i byggbranschen, säger Nils Säving.

Cirkulära plastgolv för framtiden
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med bred miljöprofil. Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver man på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Alexandra Almasi är senior projektledare på IVL, svenska miljöinstitutet och har aktivt arbetat med projektet Cirkulära plastgolv där de också tagit fram en guide för att underlätta för intresserade att återvinna golvrester och gammalt golvmaterial.
Bild: IVL

– Under 2018 var 25 % av allt golv som installerades i Sverige plastgolv. Det motsvarar cirka 6,4 miljoner kvadratmeter eller 18 000 till 20 000 ton. Under installationen av golv räknar man med att 10 procent av golvmaterialet blir avfall som består av rester som kanter och övrigt bortskuret material, berättar Alexandra Almasi, senior projektledare, IVL, svenska miljöinstitutet.

Öka synligheten
Projektet Cirkulära plastgolv pågick från november 2019 till februari 2020 och byggde vidare på arbetet i projektet Constructivate som är en del i Mistra Closing the Loop. Man kom fram till att det saknades en återvinningslösning för allt material som samlas in, vilket utgjorde ett hinder för alla golvtillverkare att engagera sig i att informera sina kunder om att systemet finns. Ett annat hinder som man kom fram till var att få aktörer på beställarsidan kände till systemet, speciellt beställare i kommuner och regioner. Det var också få som ställde krav på sina leverantörer att använda de insamlingssystem som finns. En viktig del i projektet var att öka synligheten i Sverige som då på sikt ska öka mängden som kan samlas in och vidareutvecklas. Därför tog man fram en guide för kommuner om hur insamlingssystemet fungerar och hur det kan bidra till att mer material kan skickas till återvinning.

– Många var nyfikna på hur insamlingen och återvinningssystemet fungerar och vi är glada för det stora intresset. Det här är ett av många viktiga steg som kommunerna kan ta för att minska sin klimatpåverkan, säger Alexandra Almasi.

Den kortfattade guiden innehåller en steg-för-steg-guide för upphandlare, en beskrivning av hur återvinningen av plastgolv går till och några tips på hur man i kommuner kan arbeta med krav på återvinning i upphandlingen av projekt. Ladda ned pdf här.

Angeläget samarbete
– Syftet med projektet Cirkulära plastgolv var att bidra till att öka mängden material som samlas in genom systemet samt att öka återvinningsgraden, säger Alexandra Almasi. Projektet var ett samarbete med organisationen Golvbranschen GBR och golvtillverkarna Tarkett AB, Forbo Flooring AB och AB Gustav Kährs.

 

Marie Louise Aaröe
Frilansjournalist