3D-skanning Vid renovering och ombyggnad

28 oktober 2024   Med sjunkande kostnader och enklare handhavande har 3D-skanning blivit ett värdefullt verktyg vid renovering, om- och tillbyggnader. Digitala modeller ger bättre förutsättningar för att beräkna både materialåtgång och arbetstid för projektet vilket spar både tid och pengar. Här berättar vi om olika företags erfarenheter, om själva tekniken, om olika användningsområden och om några goda exempel.

Monsén arkitekter finns i Ängelholm och har hållit på med 3D-skanning i över 15 år och har specialiserat sig på 3D-skanning i kombination med 3D-modellering. Med lång erfarenhet kan de erbjuda 100 procent exakta 3D-modeller snabbt. De har inneburit en nisch för företaget då projektmodellering är mycket användbart vid komplexa byggnader och miljöer.

– Det saknas nästan alltid uppdaterade ritningar i ROT-projekt; Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad. Vid fastighetsutveckling ger det en dålig plattform att utveckla sina projekt från. Rätt siffror och underlag sparar massor med pengar, säger Daniel Monsén, VD, arkitekt SAR/MSA samt Sr BIM Rådgivare på Monsén arkitekter och dessförinnan processutvecklare i stora projekt. Väggar är exempelvis inte alltid raka, man kan mäta att den är 90 grader men blir den plötsligt 89 grader blir det problem längre fram i mätningen. Skannar man rätt från början undviker man att drabbas av dessa avvikelser som kan medföra stora kostnader.

Laserskanning alltmer tillgänglig
Att planera rätt från början med bra underlag underlättar för att få fram de bästa tillförlitliga besluten och resultaten. Genom 3D-skanning kan man från sitt arbetsrum följa huset från alla olika vinklar eller tillsammans med övriga i projektet i ett mötesrum. Alla kan se huset samtidigt och dela miljön.

– Jag har en liten anekdot, säger Daniel Monsén. När jag gjorde militärtjänsten sa vi; stämmer inte kartan får verkligheten anpassa sig. Nu är det tvärtom; med 3D-skanning får kartan anpassa sig till verkligheten. Det är en spännande utveckling som sker just nu, tekniken har funnits länge och varit en nördig teknik. Nu blir laserskanning alltmer tillgänglig och man kan sitta var som helst och se samma sak exempelvis på teamsmöten. Alla får access till samma data och risken för fel minimeras. Dessutom går kostnaderna ner. Att skanna en medelstor byggnad med alla mått kostar lika mycket som två dagar konsultarbete för två personer Det finns många miljoner att spara att från början ha korrekt information och underlag.

Lagerbyggnad, ett investeringsprojekt som visar innehåll och nyckeltal från dag ett och kan studeras av samtliga inblandade i projektet.

När man kan se en byggnad från olika håll får man ett förhållande till byggnaden. Och kan då lättare göra en fullständig analys då man ser dörrar och alla detaljer i huset och samtidigt kan se husets samtliga våningar. Det kan vara en gammal trappa som är igensatt, gömda saker som har betydelse för utvecklingen av fastigheten. Gamla synder som gömmer sig kommer nu fram. Det är sedan inga problem att göra 2D- eller 3D-ritningar av det skannade projektet om man så skulle vilja. Det kräver ett visst hantverk men processen är den samma. Det är att ta in data som är skillnaden.

Spännande exempel
– Vi har ett projekt i Gamla stan i Stockholm där huset hade satt sig. Genom 3D-skanning kunde vi få de exakta förutsättningarna och då föreslå de bästa åtgärderna. Det går inte att mäta denna typ av hus med linjal och tro att det ska bli korrekt mätta vinklar.

– Ett annat exempel är ett 70-talshus som skulle renoveras och det fanns inte en ritning som stämde. Man hade ritat en sak och sedan ändrat utan att dokumentera det och byggt till utan att meddela det. Det fanns en gömd trappa som tidigare byggts igen och inte syntes. Oavsett om man hittar fina ritningar måste man kontrollmäta.

Många användningsområden
Ett affärsföretag var intresserade av att göra en butiksinventering av sina 47 butiker runt om i Sverige. Virtuella bilder skapades på varje butik och man fick fram nyckeltal för kommande renoveringar/förändringar i butikerna. Kartläggning skedde på minimal nivå, och minsta penal i butiken skannades. Man fick fram hur effektiv varje butik var utifrån utformning och möbler och därmed också ett index hur effektiva butikerna var. Genom att kartlägga hur effektiv varje butik var kunde man sedan gå vidare och analysera och förbättra butikerna med bättre nyckeltal och vinstmarginal.

– Ett ögonblicksfoto i dag ger ett värde just nu, beskriver Daniel Monsén. Man får då fram nyckeltal på det befintliga och kan jämföra och göra bättre. Dessa insatser räknar företaget hem flera gånger om.

Ett annat exempel är att mäta material som kan behövas vid en renovering. En fastighetsägare skulle belägga ett ojämnt golv med ny betong. Golvet 3D-skannades och man fick då fram exakt hur mycket betong som behövdes för ett plant golv och sparade genom detta en hel lastbilsleverans med betong.

Rapid Ornament Production: En 3D-skannad fönsterornamentik från Stockholms Centralstation, 3Dprintad och kopierad på två dagar.

– Ett tredje exempel är att 3D-skanna ett objekt, exempelvis en bjälke, en pelare eller ett trappräcke eller annat aktuellt objekt och därefter printa ut det. Det kallas för Rapid Ornament Production. Det är ett paradigmskifte som sker just nu, säger Daniel Monsén. Och det finns inte ett hus som har en rätt ritning och för ett lyckat resultat måste man också ha korrekt underlag. Det är beslut som tas på stora summor pengar som många gånger skulle kunna halveras med korrekt beslutsunderlag. Gamla ritningar är definitivt riskprojekt och hör till historien på flera sätt.

Bredd på användningsområden
Det går även att få de skannade punkterna i färg, som underlättar att se samtliga detaljer i ett projekt och det ökar förståelsen för hur projektet kommer att se ut i verkligheten. En intressant möjlighet för fastighetsägarna är att skanna sina projekt och då också få ett exakt värde på dem.

– I framtiden måste alla byggnader i världen vara digitala och då skannas i 3D. Intresset växer alltmer ju mer kunskap som företag och kommuner får om möjligheterna med denna teknik. Byggbranschen är en traditionell bransch. Men både beställare och utförare blir yngre och för dem är den digitala världen ganska naturlig. Och tekniken är definitivt här för att stanna, säger Daniel Monsén.

Läs mer aktuellt om 3D-skanning och äldre byggnader

Marie Louise Aaröe
Frilansjournalist