3D-skanning med fokus på äldre byggnader

28 oktober 2024   – Att man vill 3D-skanna en byggnad beror, i vår nisch av byggbranschen, oftast på att inga eller endast undermåliga ritningar finns, berättar Per Hammar, teknisk chef på Layher AB. Det är inte vårt val, men oftast har det blivit så att vi 3D-skannat just äldre byggnader där det inte finns några tillförlitliga ritningar. Företrädesvis handlar det om byggnader från mitten av förra seklet eller ännu längre tillbaka. Sedan ungefär 1970/80-talet har någon form av 2D-ritning ofta funnits.

Per Hammar, Layher

Därför handlar våra projekt till övervägande del om kyrkor. Olaus Petri kyrka i Örebro är ett exempel där det inte fanns några handlingar av värde att gå efter.

– Ett annat exempel är från industrin där rör som gick kors och tvärs i en oregelbunden geometri vilade på en brygga vars pelare var i dåligt skick och måste bytas ut. Kunden ville ha en fräsch bild över hur det ser ut i dag för att kunna göra en effektiv temporär lösning. Var rören verkligen går är svårt att se på en 2D ritning. Det handlar också om att förstå var maskinerna finns. För att få klarhet i många frågor skannade vi av området och kunde därmed vrida och vända på projektet, som i ett modernt dataspel, vilket var grunden för att hitta rätt. De hade byggt till och om många gånger genom åren. Det viktiga är att få fatt i hur byggnad och rum ser ut idag.

Stort användningsområde
–Ett annat exempel är en gångbro i Kista utanför Stockholm. En betongbro hade en för låg höjd för att betongbilar skulle kunna passera. Bron togs bort och en temporär gång- och cykelbro installerades. Den nya temporära GC-bron skulle ha upplag i två grässlänter. Slänter är sällan väl definierade av förklarliga skäl. Vi visste var vägen gick och skannade där, samt fick en bild över hur slänterna såg ut. Därmed kunde riskerna med markområdet minimeras i såväl projekterings- som i utförandeskedet.

Efter en laserskanning utförts av ett aktuellt objekt görs, exempelvis en kyrka) byggs en digital kopia av objektet, en digital tvilling. Den digitala tvillingen är många gånger tydligare och bättre än gamla suddiga 2D-ritningar. När det saknas ritningar är tekniken ett ovärderligt hjälpmedel. Man nu i den digitala tvillingen mäta avstånd, kontrollera kollisioner, visualisera lösningar och mycket mer.

Ett underlag för framtiden
När vi utfört ett uppdrag för en församling får de oftast behålla 3D-modellerna. De kan då vid framtida underhåll och renoveringar uppdatera den digitala tvillingen. De kan exempelvis vid renovering av en kyrkomur dokumentera vilka stenar som bytts och vid vilken tidpunkt det har gjorts för respektive sten. Samma sak gäller när man byter ut en bjälke för att nämna ett par exempel bland de många möjligheterna som tekniken öppnar upp.

– Sammanfattningsvis kan man säga att man idag med ny teknik kan förvalta underlaget på ett helt annat sätt än tidigare. Vi använder Leica-produkter och toleransen är mycket hög. För de system av byggarbetsplatsutrustning vi jobbar med är det mer än tillräckligt med en tolerans på plus/minus en centimeter. Byggbranschen är tyvärr inte direkt teknikdrivande. Dagens 3D-skanning är mindre komplicerad idag görs till betydligt lägre kostnad än tidigare, säger Per Hammar.

Läs mer 3D-skanning i artikeln, Tekniken som bygg broar.

Marie Louise Aaröe
Frilansjournalist