Samma Rättssäkerhet för Fel oavsett Bil eller Nybyggd Villa

14 oktober 2024   I dagens samhälle är garantier och konsumentskydd grundläggande för att säkerställa rättssäkerhet och trygghet vid stora investeringar, såsom köp av en bil eller en nybyggd villa. Trots detta finns det betydande skillnader i hur dessa garantier tillämpas, vilket resulterar i en ojämn spelplan för konsumenterna. Det är dags att vi ställer oss frågan: Varför ska rättssäkerheten skilja sig åt beroende på om vi köper en bil eller en nybyggd villa?

När en ny bil köps, följer garantin med bilen oavsett ägarbyte. Detta innebär att om ett fabrikationsfel upptäcks, är det tillverkarens ansvar att åtgärda problemet, oavsett vem som äger bilen vid upptäckten. Denna typ av garanti ger konsumenterna en trygghet och säkerhet, då de vet att deras investering skyddas under en viss tid och att de inte står ensamma om ett fel skulle uppstå.

Denna modell är ett utmärkt exempel på hur garantier kan fungera till konsumenternas fördel, genom att säkerställa att tillverkaren tar ansvar för eventuella fel. Det skapar en förtroendefull relation mellan tillverkare och konsument och säkerställer att produkten håller den kvalitet som utlovats.

Villagarantier: Ett Bristfälligt System
I motsats till bilgarantier är garantisystemet för nybyggda villor betydligt mer begränsat. Här är garantierna knutna till avtalet/kontraktet mellan entreprenören och beställaren. Vid en försäljning stannar garantierna som entreprenören lämnat endast hos beställaren, och den nya köparen vid en senare försäljning erhåller inga garantier direkt från entreprenören för det arbete och material som entreprenören utfört och lämnat. I stället gäller Jordabalkens regler för fast egendom mellan köparen och beställaren. Detta innebär att den nya ägaren endast kan vända sig till säljaren vid eventuella fel, vilket kan skapa stora problem om byggfel upptäcks efter att huset bytt ägare då det krävs att reklamation sker i flera led, med olika regler som grund.

Denna begränsade garanti skapar en ojämlik situation där nya villaägare står utan skydd och måste förlita sig på att tidigare ägare ska ta ansvar för fel som uppstår. Detta system skapar osäkerhet och potentiellt stora ekonomiska risker för de som investerar i nybyggda villor där någon annan varit beställare.

Motiveringen för Likvärdiga Garantier
Argumentet för att införa likvärdiga garantier för bilar och nybyggda villor är starkt. För det första handlar det om rättssäkerhet och konsumentskydd. Konsumenter ska kunna lita på att deras investering skyddas mot fabrikationsfel och byggfel, oavsett vilken typ av produkt det handlar om. Genom att säkerställa att garantier följer produkten snarare än köpeavtalet, ökar vi tryggheten och rättssäkerheten för alla konsumenter.

För det andra bidrar likvärdiga garantier till en bättre marknadsekonomi. Om entreprenörer vet att de hålls ansvariga för byggfel oavsett ägarbyte, skapas ett incitament för att upprätthålla hög kvalitet i byggprocessen. Detta kan leda till färre byggfel och därmed en högre standard på nybyggda villor.

Slutligen handlar det om rättvisa. Varför ska en bilägare ha ett starkare konsumentskydd än en villaägare? En investering i en nybyggd villa är ofta betydligt större än en bilinvestering, och riskerna för konsumenten är större vid felaktig konstruktion. Därför är det logiskt och rättvist att säkerställa att även villaägare har samma nivå av skydd och rättigheter som bilägare.

Att införa likvärdiga garantier för bilar och nybyggda villor är inte bara en fråga om rättssäkerhet och konsumentskydd, utan även om rättvisa och marknadsekonomi. Genom att säkerställa att garantier följer produkten, skapar vi en tryggare och mer förutsägbar marknad för alla konsumenter. Det är dags att vi tar steget mot en rättvisare framtid där alla investeringar skyddas lika, oavsett om det gäller en bil eller en nybyggd villa.

 

Johan Hansen
Byggnadsingenjör SBR.
Medlem i SBRss Expertgrupp
för Entreprenadbesiktning